Zmrzlina s rebarborou

Estragonová zmrzlina s rebarborou

Rozhodla jsem se přizvat ke mně do kuchyně Honzu Všetečku. Honza je kreativní šéfkuchař Ambiente, který neustále srší napády na všechny strany. Domluvili jsme se, že vymyslí několik krásných jarních jídel, která společně uvaříme. Honza přišel i s parťákem Slávou, já jsem pozvala několik kamarádek a nakonec jsme spolu strávili skoro celý den, kdy jsme jen vařili, ochutnávali a povídali si o jídle. Moc děkuju všem, kteří se vaření s Honzou a Slávou zúčastnili a Honzovi Červenkovi patří velký dík za fotky!

P.S.: Kdyby se vám nechtělo vyrábět vlastní estragonovou zmrzlinu (i když vám to opravdu doporučuju, protože je strašně dobrá), použijte jakoukoliv jinou oblíbenou příchuť a doplňte ji svařenou rebarborou a nalámanými lineckými nebo máslovými sušenkami.

Na 4-6 porcí
Doba přípravy: 20 minut + 3 hodiny tuhnutí

Na zmrzlinu:
160 g cukru krystal
30 g hroznového cukru (seženete ve zdravé výživě)
60 g sušeného mléka
14 g čerstvého estragonu
24 ml čerstvé citronové šťávy
200 ml plnotučného mléka
150 ml 33% smetany
250 ml dobrého kefíru
150 ml podmáslí

Na rebarboru:
50 ml slunečnicového oleje
500 g čerstvé rebarbory
75 g hnědého cukru
75 g cukru krystal
šťáva a kůra z 1 pomeranče (bez bílé vrstvy, která je hořká)
1 sáček černého čaje

Na ozdobení:
linecké nebo máslové sušenky
olivový olej

1. Honza začne se zmrzlinou. Do mixovací nádoby nasype oba druhy cukru, sušené mléko, estragon a přidá citronovou šťávu, mléko a smetanu. Důkladně vše promixuje. Potom po troškách přilévá kefír a podmáslí. Připravenou směs nalije do uzavíratelné nádoby a uloží do mrazáku, dokud hezky neztuhne. Trvá to asi 3 hodiny.

2. Rebarboru si očistí a nakrájí na zhruba 0,5 cm silné, stejně velké plátky. V kastrolu si rozpálí slunečnicový olej, vhodí do něj rebarboru, cukr a pomerančovou kůru a vše rychle opeče. Přilije pomerančovou šťávu a vloží sáček černého čaje. Rebarborovou směs přelije do misky, kterou si předem trochu namrazil, aby rychle zastavil proces vaření.

3. Já mezitím vyberu hezké hluboké talíře na podávání, do kterých Honza rozdělí plátky svařené rebarbory. Na rebarboru navrší kopeček estragonové zmrzliny, lehce ji zakápne olivovým olejem a navrch rozdrobí kousek linecké sušenky.

_2105

zmrzlina s reberborou2

zmrzlina s reberborou3

zmrzlina s reberborou4

zmrzlina s rebarborou6

_1681

zmrzlina s reberborou5

_1725

_1727

_1639

2 komentáře k “Estragonová zmrzlina s rebarborou

  1. To je tak krásný! Jste hrozně šikovný ☺?❤

    1. Všetečka se Slávou jsou strašně dobrý! Děkujeme!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *